Jordfästning

Ett nära anhörigs död är en omtumlande händelse och sorgen behöver få ta den tid den tar. Men ändå behöver vissa saker skötas om nästan med det samma. Det är framför allt det som har med begravningen att göra.

Vid ett dödsfall kontaktar antingen de anhöriga eller begravningsbyrån Korsholms kyrkliga församlings begravningsenhet på telefon 040 356 6398 för att reservera kyrka, präst, kantor och gravplats.

Prästen tar senare kontakt för att komma överens om en tid för jordfästningssamtal med de närmast anhöriga. Vid jordfästningssamtalet talar man om den avlidna, dödsfallet och hur man vill ha jordfästningen. Det finns också möjlighet att samtala kring annat som upplevs angeläget i den aktuella situationen.

 

Tacksägelse

Den söndag som följer efter jordfästningen hålls tacksägelse för den avlidna vid församlingens högmässa. Då ber församlingen en bön för den avlidna och tackar för hans eller hennes liv och allt det goda det inneburit. Man ber också, i allmänna ordalag för de sörjande, utan att nämna några namn.

 

Ljuständning på Alla helgons dag

Under högmässan på Alla helgons dag tänds ett ljus för varje församlingsmedlem som avlidit under året. De anhöriga bjuds särskilt in via ett brev till den som fungerat som kontaktperson i samband med ordnandet av jordfästningen.

 

Gravplats

Gravplatsen reserveras via begravningsenheten på Korsholms kyrkliga samfällighet tel. 040 356 6398.

På begravningsenheten bör man också göra avtal om sommarskötsel av graven enligt olika avgifter.

Det finns att tillgå gravar med plats för en kista eller flera kistor bredvid varandra. Om det handlar om att gravsätta urnor ryms betydligt flera per gravplats.

På begravningsplatsen i Solf finns särskilda gravplatser anvisade för urnor. Vi har också en minneslund.

 

 

kors

Församlingens anställda hjälper att planera och genomföra begravningen. Med prästen går det att samtala, inte bara om begravningen utan också om personen som dött och alla tankar och känslor som dödsfallet väcker. Det går också att anlita en begravningsbyrå att ta hand om en stor del av de praktiska arrangemangen, ifall det känns tungt att göra det själv.

Läs om de anhörigas uppgifter

Kanske du ännu funderar över något? Kolla då här.

Läs vanliga frågor om begravning

Under samtalet går de anhöriga och prästen igenom jordfästningen och planerar programmet så att det känns rätt och följer den avlidnas önskemål.

Läs om samtal med prästen

De begravningsplatser som de evangelisk-lutherska församlingarna upprätthåller är allmänna. Alla som bor på en ort har rätt att bli begravda där, oberoende om de hört till kyrkan eller inte.

Läs om gravplats

Det finns många saker i livet som kan utlösa en kris: en nära människas död, en sjukdom eller olycka, separation, arbetslöshet eller pensionering.

Bli inte ensam, det finns hjälp och stöd

Stöd i sorg och i kris